ereferate.org - Bat

Referate romana


Astronomia in antichitate
Generalitati
Oamenii din antichitate care au avut mai mult timp liber la dispozitie si mai multa curiozitate, au fost preocupati de studiul zilei, noptii, Soarelui, Lunii si stelelor au descoperit ca aceste corpuri ceresti se misca in asa fel incat pot ajuta la determinarea orei exacte, orientarii pe pamant, etc. Astronomia a aparut, la primele civilizatii ca o necesitate pentru a cunoaste timpul cel mai propice diferitelor munci de camp, sarbatorilor religioase, cat si pentru a gasi drumul in calatoriile lungi mai ales pe mare.
Pentru oamenii din acea vreme, cerul aparea cu un comportament cu cat mai ciclic, cu atat mai bizar. Soarele, care despartea ziua de noapte, rasarea in ficare dimineata dintr-o directie, dinspre est, si apunea in directie opusa. Noaptea, mii de stele puteau fi vazute urmand aceeasi miscare de rotatie in grupuri permanente, constelatii, in jurul unui punct fix, c


Astronomia la babilonieni
Generalitati
Oamenii din antichitate care au avut mai mult timp liber la dispozitie si mai multa curiozitate, au fost preocupati de studiul zilei, noptii, Soarelui, Lunii si stelelor si au descoperit ca aceste corpuri ceresti se misca in asa fel incat pot ajuta la determinarea orei exacte, orientarii pe pamant, etc. Astronomia a aparut, la primele civilizatii ca o necesitate pentru a cunoaste timpul cel mai propice diferitelor munci de camp, sarbatorilor religioase, cat si pentru a gasi drumul in calatoriile lungi mai ales pe mare.
Pentru oamenii din acea vreme, cerul aparea cu un comportament cu cat mai ciclic, cu atat mai bizar. Soarele, care despartea ziua de noapte, rasarea in ficare dimineata dintr-o directie, dinspre est, si apunea in directie opusa. Noaptea, mii de stele puteau fi vazute urmand aceeasi miscare de rotatie in grupuri permanente, constelatii, in jurul unui pun


Cometele
Meteorul este de fapt un fenomen ceresc şi atmonsferic, care constă īn apariţia pe cer , noaptea mai ales , a unui punct luminos care se mişcă cu o viteză mare . Acest lucru este provocat de pătrunderea īn atmonsferă a particulelor solide din spaţiul interplanetar , care prin frecare cu aierul , sunt volatilizate , ajungīnd numai rareori sub formă de meteoriţi .
De pe pămīnt se văd anual circa 4 miliarde de meteori . Mai frecvenţi sunt la anumite date ale anului .
Meteorit este un corp solid din spaţiul interplanetar , care străbate atmonsfera pămīntului , ajungīnd pīnă la sol . Masa meteoriţilor variază de la cīteva grame pīnă la zeci şi sute de tone , dimiensiunile lor variază de la cīţiva milimetri pīnă la zeci de metri .
Meteoriţii constituiţi īn special din fier se numesc siderite , cei care conţin silicaţi şi au forma unei pietre se numesc aieroliţi , iar meteoriţii care au un aspect sticlos de culoarea negru-verzui


Contabilitate de gestiune si calculatia costurilor
1.Obiectivele, functiile si rolul contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor.
1.1.Definitia si obiectivele contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor.
Obiectul contabilitatii de gestiune īl constituie determinarea costurilor prestabilite, īnregistrarea cheltuielilor ocazionate de activitate de productie, executarea de lucrari, prestari servicii, determinarea costului efectiv, stabilirea abaterilor dintre costul prestabilit si costul efectiv, analiza acestora cāt si determinarea rezultatelor analitice.
Īn cadrul contabilitatii de gestiune si calculatie a costurilor sunt evidentiate numai cheltuieli care au o anumita legatura (directe sau indirecte) cu activitatea desfasurata.
Contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor mai este denumita si


Contabilitatea bancara
POTRIVIT ARTICOLULUI 1, ALINIAT (1) AL ORDINULUI BANCII NATIONALE A ROMANIEI NR 6/2005, din 22.12.2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr 1182 din 28.12.2005, pentru aprobarea Modelelor situatiilor financiare periodice si a normelor metodologice privind īntocmirea si utilizarea acestora, aplicabile institutiilor de credit aprobat de catre guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei avānd īn vedere prevederile art. 2 alin. 1, ale art. 82 si ale art. 88 alin. 1 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, ale art. 181 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 200/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 4 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea īn sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare, se aproba si se dispune aplicarea Modelelor situatiilor financiare periodice si a normelor metodologice privind īntocmirea si utilizarea acestora, aplicabile institutiilor de credit, cuprinse īn anexa*) care face parte integranta din prezentul ordin, īncepānd cu exercitiul financiar al anului 2006.
Aliniatul (2) stipuleaza faptul ca Modelele situatiilor financiare periodice si normele metodologice privind īntocmirea si utilizarea acestora, prevazute la alin. (1), se aplica:
bancilor, persoane juridice romāne;
organizatiilor cooperatiste de credit;
institutiilor emitente de moneda electronica;
caselor de economii pentru domeniul locativ;
sucursalelor din Romānia ale institutiilor de credit straine, denumite īn continuare institutii de credit.
Modelele situatiilor financiare periodice si normele metodologice privind īntocmirea si utilizarea acestora, aprobate prin prezentul ordin, privesc īntocmirea si prezentarea situatiilor financiare periodice ale institutiilor de c


Eroii spatiului
Cele mai multe calatorii īn spatiu
Story Musgrave (SUA) a participat īntre 1983 si 1996 la sase misiuni spatiale, totalizānd 53 de zile de zbor. Īn ultima sa calatorie (īntre 19 noiembrie si 7 decembrie 1996) naveta spatiala Columbia a efectuat 278 de rotatii pe orbita si a strabatut peste 11,27 milioane km īn 17 zile 15 h 53 min. capitanul John Young (SUA) a efectuat primul 6 zboruri spatiale, īntre 1965 si 1983, totalizānd 34 de zile de zbor īn spatiul cosmic. Singurul astronaut care a egalat recordul de 6 misiuni spatiale este Franklin Chang-Diaz (Costa-Rica), acesta totalizānd īntre anii 1986-1988, 52 de zile īn spatiu.
Cele mai mari viteze
Recordul pentru cea mai mare viteza cu care a calatorit un om este de 39897 km/h si a fost stabilit de echipa


Euro Disney

Comme Peter Pan, vous survolerez la fregate du capitaine Crochet
Le rźve auvrira ses portes au printemps 1992, mais, dčs aujourd’hui, le grand théātre des merveilles vous livre ses premiers secrets. Le bateau du capitaine Crochet, l’ennemi de Peter Pan, est déją prźt ą appareiller pour le « Pays de nulle part » Comme dans le ciel de Walt Disney World en Floride, les spectateurs européens le survoleront parmi les payages de Caraibes enchantées


Le chateau de Bran

C’est le chateau ou, plus que d’autre part, l’atmosphere des temps de Dracula est restee la meme.
Il est toutefois la construction fortifiee qu’impressionait le plus fort Vlad Tepes, en ce qu’il concerne l’emplacement d’un passage secret, dans le coeur du montagne et qui se dirigeait vers la ville de Bra]ov, systeme qu’il a adopte pour son chateau de Poenari.
Le chateau de Bran a ete batit a la